De Hoge Raad heeft op 12 juli 2024 geoordeeld dat is voldaan aan de voorwaarde voor de overgang van een dynamisch beding die het EU-Hof in het Asklepios-arrest heeft geformuleerd. In dit arrest heeft het EU-Hof geoordeeld dat een dynamisch incorporatiebeding in principe in dynamische vorm mee over gaat, indien de vervreemder met zijn werknemer vrijelijk een dergelijk beding is overeengekomen. Omdat aan de zijde van de verkrijger ook oog moet zijn voor vrijheid van ondernemerschap stelde het EU-Hof wel de voorwaarde dat er in het recht van de lidstaat voldoende mogelijkheden voorhanden moeten zijn om de arbeidsovereenkomst eenzijdig, danwel tweezijdig aan te passen.

In de cursus Cao-recht, maar ook in de literatuur, is regelmatig gediscussieerd over de vraag hoe dit nu voor Nederland zou uitpakken. Immers: we kennen art. 7:613 (eenzijdige wijziging) en 7:611 BW (tweezijdige wijziging), maar zou dit voldoende zijn om er voor te zorgen dat een dynamisch beding dus ook in ons land op dynamische wijze mee overgaat na overgang van onderneming? De Hoge Raad beantwoordt deze vraag met een volmondig ‘ja’. Zie voor de gehele uitspraak en de overwegingen ten aanzien van de eenzijdige en tweezijdige wijzigingsmogelijkheden van de individuele arbeidsovereenkomst het complete arrest (r.o. 3.4.1 t/m 3.4.3): https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:HR:2024:1068 (HR 12 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:1068).

Recente nieuwsitems

Avv-Cao niet geraakt door gevorderde nietigheid FME-besluit

Eiser is de holding vennootschap van concern, dat zich met name richt op het bouwen van schepen. FME is een werkgeversvereniging voor de technologische industrie die zich blijkens haar statuten onder meer bezighoudt met het plegen van overleg en het onderhandelen met…

Rechter moet ook onduidelijke werkingssfeer uitleggen

De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:1102) heeft vorig jaar een uitspraak van het hof Amsterdam vernietigd. De procedure draaide om een bedrijf dat diensten verleende aan particulieren en/of woningcorporaties. Dit bedrijf vordert een verklaring voor recht dat zij niet onder de…
Contact

CAO-RECHT Advies en Opleiding
Esther Koot
06 24 90 35 05
Mail - koot@cao-recht.nl

Bezoekadres:
Zijlweg 133
2015 BE Haarlem

Postadres:
Kleverparkweg 94 zw
2023 CJ Haarlem

Algemene voorwaarden
AVG document

Kvk: 34280726
btw: NL0020.76.223.B49

Nieuwsbrief ontvangen?

Contactformulier

Boek bestellen